Teren mic, casa extinsa pe verticala

Constransi de suprafata de numai 150 de metri patrati a terenului pe care urmau sa proiecteze locuinta unei familii compuse din patru membri, arhitectii Karin si Andrei Serban de la Arhidinamik au gandit o casa cu mai multe niveluri jucate si intercalate.

Proprietarii, o familie de bucuresteni cu doi copii de 13 si 26 ani, locuiau la bloc, intr-un apartament cu patru camere din zona Crangasi, cand au hotarat ca o casa la curte, cu spatii personale mai generoase, ar fi mai potrivita pentru ei. Au cautat un teren sau un imobil gata construit principala conditie fiind ca zona in care se afla sa fie conectata la oras – mai exact, sa se gaseasca in apropierea unei scoli si a mijloacelor de transport in comun. Au ales o proprietate alcatuita dintr-un teren cu suprafata de 151 metri patrati si dintr-o casa batraneasca, situata in zona Giulesti – Belvedere. Ulterior, casa veche a fost demolata, iar pe conturul ei s-a ridicat o constructie cu patru niveluri intercalate.

Constransi de suprafata mica a terenului, proprietarii au apelat pentru realizarea proiectului la arhitecti cu experienta si cu viziune in gasirea celor mai bune solutii de locuit. Karin si Andrei Serban, arhitectii de la Arhidinamik, s-au dovedit a fi alegerea perfecta. Ei au reusit, pe o amprenta de numai 72 de metri patrati, sa ridice o constructie cu suprafata totala de 236 de metri patrati, pastrand totodata spatiu si pentru o mini-curte englezeasca. „Pentru o mai buna organizare, proiectul a prevazut jumatati de nivel – fiecare etaj are o parte decalata cu jumatate de nivel, astfel incat peste zona demisolului se afla accesul principal si camera de zi, iar cu jumatate de nivel mai jos se gasesc bucataria si un loc de luat masa de dimensiuni generoase, in relatie directa cu zona de terasa si gratar din curte. Dormitorul matrimonial este, de asemenea, separat de celelalte dormitoare, asigurand intimitate. Mansarda open-space este un interior multifunctional, deservit de doua terase.”

In ceea ce priveste spatiile exterioare, arhitectii au gasit solutii si pentru obtinerea unor locuri de relaxare in aer liber: la parter – curtea englezeasca, iar pe acoperisul circulabil – doua terase sub cerul liber.

„Terasa generoasa amenajata peste ultimul nivel este un adevarat avantaj in zonele urbane aglomerate cu terenuri mici, fiind o completare a curtii si o zona de relaxare exterioara cu perspective frumoase peste cladirile din jur.”

Arhitectura exterioara ofera cladirii o imagine moderna prin compozitia de volume simple, marcate prin utilizarea diferitelor finisaje si cromatici. Volumul livingului si al cosului semineului sunt subliniate de placarea cu piatra ce incadreaza vitrajul generos al livingului, detasat de nivelul solului.

Deoarece proprietarii si-au dorit o casa inteligenta, constructia a fost prevazuta cu un sistem KNX pentru managementul climatizarii si al iluminatului in functie de diferitele situatii. In acest sistem este integrata si o statie meteo care inchide jaluzelele in caz de furtuna si care poate fi controlata de pe aplicatia telefonului. Incalzirea se face prin pardoseala, in acest sens locuinta fiind acoperita cu un parchet de stejar din Elvetia, special pentru un astfel de tip de incalzire. Sistemul de ventilatie este prin chiller, montat pe terasa.

Cat despre amenajarea interioara, aceasta este o combinatie de clasic si modern. „Ne-am dorit o casa practica, ale carei spatii sa le folosim integral. Peste tot, culorile sunt calde, pastelate, dulci.” In living, notele clasice sunt cele mai evidente: finisaje precum lemnul si marmura, mobilier din piele si lemn masiv, corpuri de iluminat cu cristale si accesorii aurii. Bucataria realizata pe comanda la Norvinia are blat din marmura braziliana si finisaj din sticla colorata in dreptul frontului de lucru. Imaginea de ansamblu a bucatariei este una moderna, datorita finisajului alb-lucios al mobilierului, electrocasnicelor din inox si fronturilor cu manere ascunse. Dormitorul matrimonial, prevazut cu dressing si baie, este o incapere spatioasa si luminoasa, pe care proprietarii nu au aglomerat-o cu piese masive de mobilier. Cromatica este calda si naturala, cu accente de alb si crem deschis. Camera fetei are mobilier alb complet, format din piese modulare, achizitionate de-a gata. Nota feminina este adusa de nuanta de mov-lila a peretilor si draperiilor. Camera baiatului se distinge prin sobrietatea cromaticii si nota masculina. Spatiul este amenajat simplu, usor auster, avand dubla functionalitate: loc de odihna si de lucru. Gandita ca o zona de relaxare comuna pentru toti membrii familiei, mansarda beneficiaza de un design aerisit, nonconformist, aici gasindu-si locul numeroase obiecte decorative si suveniruri aduse de proprietari din calatoriile lor. Acesta este si locul din care locatarii au acces direct pe terasa in aer liber de pe acoperis, ce recupereaza din spatiul mic al curtii si totodata creeaza senzatia de intimitate.

Text: Oana Voicu / Foto : Antonio Cioarek

Casa Mea februarie – martie 2019

Imagini din timpul santierului aici: https://www.arhidinamik.ro/portofoliu/locuinta-unifamiliala-lavinia/