Locuinta Unifamiliala amplasata in Mediul urban

Locuinta unifamiliala amplasata in mediul urban- consolidarea, extinderea si remodelarea unei cladiri existente

– proiectant general: SC ArhiDinamiK srl
– beneficiar: Calenic Mariana

Aglomeratia fondului urban construit si starea de degradare a multor cladiri, precum si lipsa terenurilor virane construibile in oras, determina dezvoltarea proiectelor de consolidare, extindere, remodelare a constructiilor existente.

Acest proiect prezinta transformarea unei case care nu corespunde normelor si standardelor de locuire din prezent, intr-o vila moderna ce exploateaza la maxim posibilitatile oferite de teren.

Desigur, exista si posibilitatea demolarii, dar deseori, datorita regulamentului de urbanism, se pierd anumite avantaje pe care cladirea existenta le prezinta.

Vila, in noua ei forma, cu regim de inaltime P+1+M, va avea 5 camere si o suprafata construita desfasurata de 220mp, rezultand o suprafata utila de 152mp.

Compozitia volumetrica si distribuirea spatiilor

Pornind de la amprenta cladirii existente, a fost realizata o constructie cu linii moderne, alcatiuta din volume simple, avand suprafete vitrate foarte mari; elementul spectaculos al compozitiei este dat de forma curba a peretelui dinspre curte, conferind unicitate si dinamism.

Datorita orientarii nefavorabile fata de punctele cardinale, zona de curte, fiind permanent umbrita si avand dimensiuni reduse, a fost compensata prin amenajarea unei terase la nivelul mansardei, avand pardosela din lemn pentru exterior si zone plantate. Deasemenea, pentru o mai buna iluminare a spatiilor a fost creata o curte interioara in partea sudica, proiectata ca un element important al compozitiei.

La interior, etajele desemneaza functiuni diferite: la parter este organizata zona de zi alcatuita din camera de zi (27mp) separata de bucatarie (12mp) si locul de luat masa print-un hol complet vitrat, prevazut cu usi glisante pentru a putea fi transformat in spatiu exterior; la etaj este prevazuta zona de noapte, un dormitor matrimonial (16,25mp) orientat catre sud, cu dressing (6mp), baie (6mp), birou (9mp), si un dormitor secundar (15mp) cu baie pe hol; la mansarda este amenajata o garsoniera, o camera spatioasa (27mp) dotata cu baie (4mp) si chicineta.

Un element deosebit este semineul amplasat in camera de zi, exprimat atat la exterior cat si la interior. Acesta este pozitionat in mijlocul unei suprafete vitrate si este prevazut cu doua fete. In acest fel el poate fi privit atat din interiorul casei, cat si din curte.

Costurile pentru realizarea constructiei, conform unei estimari generale: la rosu 45000€; la cheie 120000€.